Поляки розширюють блокаду на кордоні з Україною: кількість пунктів зростає

Читать на русском
Автор
Блокада польсько-українського кордону
Блокада польсько-українського кордону

Польські фермери вимагають скасувати рішення про безмитну торгівлю України з ЄС

На ранок 13 лютого польські фермери заблокували п’ять пунктів пропуску на кордоні з Україною. У чергах знову застрягли понад тисячу вантажівок.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Таку заяву він зробив у ефірі телемарафону.

"Станом на даний момент (блокують — ред.) п’ять пунктів пропуску", — сказав він.

Андрій Демченко уточнив, що ще вчора вранці польські фермери розпочали страйк у двох напрямках: "Ягодин" та "Рава-Руська". А вже після 10:00 вони відновили блокування "Шегині" та розширили географію своїх дій за напрямками пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів".

"Фактично це 5 напрямків, де на території Польщі блокується рух для вантажівок", — резюмував представник ДПСУ.

За даними Демченка, рух вантажівок все ж таки є. За годину можуть пропускати в будь-якому з напрямків 1-3 автомобілі як у бік Польщі, так і на виїзд. Все залежить від організаторів та учасників протестів.

У ДПСУ додали, що інші види транспорту перетинають держкордон без проблем.

Щодо черг, то станом на ранок 13 лютого на всіх п’яти напрямках у чергах стоять приблизно 1250 вантажних транспортних засобів, розповів Демченко. Найбільше навпроти "Ягодина" та "Рави-Руської". "Це на території Польщі ті вантажівки, які очікують на можливість перетину кордону у бік України", — уточнив він.

Найкраща ситуація на даний момент у напрямку пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів". Там черги практично відсутні. Але, за словами представника ДПСУ, з перетином кордону є нюанси. Деякі пункти пропуску апріорі не пропускають вантажівки вагою понад 7,5 тонни. Тож на деяких пропускних пунктах черга збільшується.

Нагадаємо, польські фермери знову розпочали блокаду кордону з Україною 9 лютого. Вони вимагають скасувати рішення щодо безмитної торгівлі України з ЄС.

Раніше кордон блокували польські перевізники з початку листопада 2023 року до середини січня 2024 року. Вони вимагали встановити дискримінаційні заходи до українських колег попри рішення Єврокомісії.

Максимальний негативний ефект від таких обмежень припав на листопад 2023 року. У НБУ розповіли, що прямі втрати України становили близько 160 млн. доларів для експорту товарів та 500 млн. доларів для імпорту.

Але досить швидка переорієнтація торгових потоків на інші види транспорту та маршрути, зокрема морський коридор, дозволила повністю нівелювати втрати для експорту та частково імпорту.

Раніше "Телеграф" повідомив, що на польсько-українському кордоні сталася неприємна подія. Протестувальники висипали частину зерна з українських вантажівок. Посол України вже відреагував на цей інцидент. Порушено кримінальну справу.